Resepi Dari Kak Rinchan Edited By me
Brownies
1 buku butter (250gm)
1 cwn serbuk koko
3 biji telur
1 cawan gula castor
1/2 cawan susu cair
11/2 cawan tepung naik sendiri
1 suduteh esen vanilla
cara2 -
-panaskan oven 170 darjah.
-sediakan loyang empat segi dan letakkan kertas pembakar di loyang, biar ia terlebih di sekeliling supaya senang nak angkat.For me kalau boleh, 2 lapis lagi ok.
1. Sediakan peralatan teknik double boil, sebab brownies ini dikacau di atas dapur kemudian baru dibakar.
2. Cairkan butter, masukkan serbuk koko dan kacau rata.
3. Di mangkuk lain, handwhisk telur dan gula sebati.
4. Tuang sebatian telur dan gula tadi ke dalam adunan butter dan koko di atas double boil, kacau rata.
5. masukkan susu cair dan kacau lagi - masih di atas double boil ye.
6. Masukkan tepung sedikit2 hingga habis dan kacau rata.
7.Asingkan 1 senduk adunan untuk buat marble.
8. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan bakar selama 20 minit. Dah masak sejukkan dalam 20-30 minit untuk cheese pula.
Cheese. ( gandakan 2 dari resepi asal)
2 buku cream cheese (500gm)
2 cawan gula castor
2 biji telur
Cara2
1.Pukul cream cheese (guna mixer) hingga gebu (nampak putih)
2.masukkan gula dan pukul sebati dan diikuti dengan telur hingga sebati.
3. Tuangkan adunan cheese ke dalam brownies, ratakan.
4. Paipkan lebihan adunan brownies yang sesenduk tadi untuk buat marble diatas.
5. Paipkan sebaris demi sebaris, kemudian lorekkan arah bertentangan.
6. Masukkan semula ke dalam oven, bakar lagi selama 30 minit atau hingga cheese masak.
0 comments:
Post a Comment